Institutul de Ecologie și Geografie a lansat, la 13 septembrie 2019, Atlasul „Factorii Naturali și Antropici de Risc”

 

2019-09-16Accesări:471Vizitatori unici:295

Institutul de Ecologie și Geografie a lansat, la 13 septembrie 2019, Atlasul „Factorii Naturali și Antropici de Risc”. Atlasul se dedică primei femei academician din Republica Moldova, Tatiana Constantinov, fondatorul Institutului de Geografie, a Sistemelor Informaționale Geografice în Republica Moldova, a climatologiei autohtone, una din puținele doamne care și-a consacrat întreaga viață activității științifice, fiind pilonul menținerii, dezvoltării și modernizării geografiei ca știință. Atlasul aduce un omagiu și regretaților profesori universitari, Ioan Donisă, Valentin Sofroni și Alexandru Lungu, promotori ai cunoștințelor în domeniul riscurilor geografice.

La evenimentul de lansare a participat conducerea Academiei de Științe a Moldovei, academicieni, directori de institute de cercetare, reprezentanți ai mediului universitar, precum și dna Violeta Ivanov, dr. în științe geonomice, președintele Comisiei Parlamentare Mediul și Dezvoltarea Durabilă.

Directorul Institutului de Ecologie şi Geografie, m.c. Maria Nedealcov, având și calitatea de redactor științific principal al Atlasului, a mulțumit tuturor celor care au dat curs invitației de a fi prezenți la un eveniment de bucurie, dar, din păcate și trist, pentru că timpul este necruțător și, uneori, răpune viața mult prea devreme a oamenilor dragi, invocând plecarea regretatului academician, om de știință consacrat, Tatiana Constantinov. Trecând la prezentarea Atlasului, directorul a subliniat că elaborarea acestuia este condiționată de modificările accelerate de mediu, fapt ce denotă un grad sporit de riscuri naturale și antropice. Dna Director, a specificat că în procesul de elaborare a lucrării, drept material de studiu au servit datele inițiale colectate de la diverse organizații responsabile de efectuarea monitoringului operativ, inclusiv, datele Serviciului Hidrometeorologic de Stat, a Departamentului Situații Excepționale, Cadastrul Funciar etc.

În cadrul evenimentului, un mesaj de felicitare autorilor atlasului au adresat acad. Boris Gaina, conducătorul Secției Științe ale Vieții a AȘM, m.c. Svetlana Cojocaru, conducătorul Secției Științe Exacte și Inginerești a AȘM, dr. în științe geonomice Violeta Ivanov președintele Comisiei parlamentare mediul și dezvoltarea durabilă, acad. Teodor Furdui, prim-vicepreședinte de onoare al AȘM, acad. Mitrofan Ciobanu, dr. în științe geografice Ion Mironov, decan al Facultății de Geografie a Universității de Stat din Tiraspol.  Colectivul de autori a fost felicitat și de m.cor. Elena Zubcov, dr. Andrei Munteanu, dr. hab. Mihai Rapcea.

Elaborarea Atlasului are la bază utilizarea Sistemelor Informaționale Geografice - instrument modern de cercetare în știința geografică, dezvoltat continuu pe parcursul a trei decenii în cadrul Institutului de Ecologie și Geografie.

 

Tip noutate: 

   Ultima actualizare:  16-09-2019 12:19:51


Statistici vizitatori

  • Astăzi:707
  • Săptămână:4,196
  • Lună:13,718
  • Total:155,235